GRUPY WSPARCIA W DEPRESJI

Równocześnie z psychoterapią online dla osób z depresją zaczęliśmy prowadzić online bezpłatną, samopomocową grupę wsparcia. Grupa liczy do 10 osób. Spotkania odbywają się 2 x miesiącu i trwają ok. 1,5 godziny każde. Prowadzone są online przy użycia komunikatora discord. Każdy uczestnik otrzymuje instrukcję jego zainstalowania na swoim komputerze.

Nad spotkaniami grupy czuwa nasz moderator - osoba, która sama doświadczyła depresji. Liczba grup uzależniona jest od liczby osób chętnych do przystąpienia do grupy.

Wszystkich zainteresowanych przystąpieniem do grupy zapraszamy do kontaktu z nami, piszcie na: kontakt@fundacjapandora.pl lub jstnkrawiec@gmail.com

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ › DOŁĄCZ DO NASZEJ GRUPY ›
q1 Znasz ten moment, w którym wszystko, od wyjścia z łóżka po zrobienie herbaty, przerasta cię? Znasz to uczucie, kiedy nosisz w sobie tak dużo emocji, że nie potrafisz zrobić kroku? Znasz ten smutek, który nie ma źródła, ale który nie opuszcza cię nawet na chwilę? Ja znam
Walczę z depresją tak długo, że nie pamiętam już, jak to było, kiedy nie była częścią mnie. Bardzo możliwe, że takie czasy nigdy nie istniały, ale jest tylko określona ilość smutku, którą mogę pamiętać. I jestem zmęczona. Zmęczona codzienną walką, którą toczę z samą sobą, by podnieść się z łóżka. Zmęczona tłumaczeniem przed innymi, że mój smutek ich nie dotyczy. Jestem zmęczona szukaniem pomocy. Wiem, że ty też. q2
Wiem, jak to jest, kiedy musisz walczyć sam. Wiem, jak to jest, kiedy inni walczą razem z tobą, walczą za ciebie. Wiem, jak to jest, kiedy chcesz walczyć dalej, ale nie możesz, bo nie stać cię na terapię, bo wychodzisz ze szpitala i nie wiesz, co dalej. Wiem, jak to jest, kiedy szukasz pomocy, ale jej nie znajdujesz, bo tej pomocy nie ma. Dlatego tu jesteśmy. q3
Ta Fundacja, to miejsce jest dla ciebie. Powstały z myślą o tobie. Nie obiecuję, że ci pomogę. Obiecuję, że spróbuję i mam nadzieję, że mi się uda. Mam na imię Justyna i jestem taka, jak Ty.

GRUPY WSPARCIA W DEPRESJI

Czym są grupy wsparcia?

Grupa wsparcia jest formą pomocy psychologicznej. Najprościej można powiedzieć, że grupy wsparcia to grupa osób, które zmagają się z takim samym problemem i chcą sobie z nim poradzić. Grupy takie mogą mieć charakter zarówno formalny - prowadzone przez profesjonalnie przygotowane osoby, jak i samopomocowy - gdy tworzone są przez samych jej członków i prowadzone przez osobę , która zmaga się lub zmagała się z danym problemem. Podstawą pracy w grupie jest wzajemna wymiana doświadczeń i informacji , a celem członków grup samopomocowych jest pomaganie samemu sobie w grupie osób dotkniętych takim samym problemem. Udział w grupie wsparcia polega na dzieleniu się własnymi doświadczeniami z innymi jej członkami, słuchaniu, nawiązywaniu kontaktu, dzieleniu się pożytecznymi informacjami, udzielaniu sobie wzajemnie wsparcia emocjonalnego.

Dlaczego potrzebujemy grup wsparcia w leczeniu depresji?

Grupy wsparcia się bardzo ważne, szczególnie dla ludzi chorujących na depresję. Są one są ważnym elementem procesu zdrowienia. Osoby zmagający się z depresją widzą, że nie są osamotnione w swojej chorobie że ciężka depresja dotyka także innych ludzi, a co istotne, mogą czerpać informacje o skutecznych sposobach radzenia sobie z nią. Widzą też, że z takiego schorzenia można się wyleczyć, na zasadzie :„skoro ona sobie poradziła, to i mnie się uda” a to z kolei pomaga im znaleźć siłę do walki.

Poczucie zrozumienia oraz wsparcie innych jest dobrą formą terapii. Wsparcie ze strony grupy daje siłę,sprawia, że nawet ciężka depresja jest możliwa do pokonania.

Jakie korzyści da Ci grupa wsparcia ?

• możliwość kontaktu z innymi ludźmi z podobnym problemem,daje szansę na rozmowę, dyskusję, poznanie nowych ludzi i nawiązanie nowych przyjaźni.
  • wzmacnia poczucie Twojej wartości - akceptacja ze strony innych osób automatycznie podnosi naszą samoocenę
  • masz wsparcie w chwilach trudnych, w rozwiązywaniu swojego problemu
  • daje Ci siłę i wiarę w siebie, uświadamia , że nie jesteś sam w chorobie, że depresja dotyka także innych ludzi , a co najważniejsze że nawet ciężka depresja jest możliwa do pokonania , bo skoro komuś się udało ją przezwyciężyć, to i mnie się uda
  • otrzymujesz wsparcie emocjonalne , bowiem dzielenie się własnymi problemami i trudnościami sprzyja rozładowaniu napięcia emocjonalnego, masz możliwość przepracować swoje emocje,z którymi nie dajesz sobie rady
  • uczysz się rozpoznawać swoje trudności, żyć z nimi, pokonywać je
  • czerpiesz wiedzę i wskazówki dla siebie - słuchając doświadczeń i przeżyć innych, otrzymujesz informacje o skutecznych sposobach radzenia sobie z chorobą poznajesz rozwijasz nowe formy radzenia sobie ze swoim problemem
  • pomagasz innym, pomagasz sobie - to bardzo ważny elementem leczniczej funkcji grup wsparcia Naukowcy są zgodni , że wspieranie innych ma doskonały wpływ nie tylko na osoby obdarowywane, lecz także na tych niosących pomoc, pomagając innym zwiększamy w sobie poczucie szczęścia

Poczucie zrozumienia oraz wsparcie innych jest dobrą formą terapii. Wsparcie ze strony grupy daje siłę, sprawia, że nawet ciężka depresja jest możliwa do pokonania.W grupie wsparcia można przepracować swoje emocje, powrócić na łono społeczeństwa, zaspokoić potrzebę kontaktu z innymi ludźmi i szybciej wrócić do zdrowia. Spotkania w grupach mają działanie motywujące i wzmacniające dla ich członków. Ich oddziaływanie na psychikę jest bardzo silne. Na dodatek rezultaty są znacznie szybciej osiągane niż w przypadku osób, które nie korzystają z tej formy pomocy.

Pamiętaj jednak, że:

• pozytywnych efektów pracy w grupie nie da się odczuć z dnia na dzień. Upływa zwykle trochę czasu, zanim pojawią się pozytywne zmiany będące skutkiem aktywnej współpracy w grupie samopomocowej
  • grupy samopomocowe nie zastąpią opieki medycznej czy psychoterapeutycznej; mogą ją natomiast skutecznie uzupełnić lub wesprzeć