Grupa wsparcia dla osób neuroatypowych

neuroatypowy

Dzień dobry,

jak obiecaliśmy, tak robimy.

W @Fundacja Pandora otwieramy pierwszą grupę wsparcia dla osób neuroatypowych. Grupa będzie prowadzona przez neuroatypowego psychologa (przeze mnie), ale nie jest to grupa psychoterapeutyczna (nie jestem psychoterapeutą), raczej psychoedukacyjna i wsparciowa. Proszę, abyście potraktowali to jak szkolenie, kurs, warsztaty, na których będziemy mogli się też wspierać. Wsparcia będę udzielać ja, jako psycholog oraz Wy, uczestnicy. Założenie jest takie, że uczymy się od siebie nawzajem, ja też będę dzielić się z Wami swoimi wnioskami i przemyśleniami na temat życia z neuroatypowością i sposobami radzenia sobie z niektórymi tematami. Robiłam wcześniej ankietę na temat tematyki grupy, dużo osób prosiło o zawiązanie grupy mieszanej. Od niej zaczniemy, ponieważ wiele metaanaliz badań ujawnia, że aż 80% osób w spektrum autyzmu może mieć ADHD, i aż 50% osób z ADHD może być w spektrum autyzmu.

Potwierdzają to moje anegdotyczne doświadczenia z pracy w poradni psychologicznej- mam bardzo niewielu pacjentów będących w spektrum bez ADHD, prędzej z samym ADHD.

W związku z tym w mojej ocenie jest to grupa największa i dlatego podjęliśmy taką decyzję na początek. Nie wykluczamy dołączenia opcji rozdzielonych grup w późniejszym terminie

Informacje organizacyjne:

Start: 05.10.2022
Liczba spotkań: 10 + jedno indywidualne na początku (harmonogram będzie w informacjach przesyłanych mailem)
Czas trwania jednego spotkania: 90 min
Częstotliwość spotkań: co dwa tygodnie
Kiedy: środa, godz. 20:00
Miejsce: online, platforma ClickMeeting
Maksymalna liczba osób uczestniczących: 5
Koszt: 60zł za spotkanie
Termin zgłoszeń oraz przesłania formularza zgłoszeniowego do: 23.09.2022
Konsultacja indywidualna do: 30.09.2022
Realizacja płatności do: 03.10.2022
Płatność: podzielona na 2 płatności, obie z góry przed rozpoczęciem pierwszej i szóstej sesji po 300 zł,

Nurty, w których pracuję z dorosłymi: poznawczo-behawioralny, humanistyczny, psychodynamiczny i skoncentrowany na rozwiązaniu (nie jestem terapeutą tych nurtów, używam wybranych technik, dobranych do potrzeb osoby, z którą pracuję)

Czy potrzebna diagnoza oficjalna: nie, wystarczy autodiagnoza (dla chętnych autodiagnozę mogę pomóc “oficjalnie” zweryfikować wraz z lekarzem w ramach indywidualnych ustaleń)

Tematyka pierwszej grupy: ADHD+spektrum (osoby z funkcjonowaniem “mieszanym”)

O mnie: jestem psychologiem specjalności klinicznej, moim głównym zainteresowaniem jest diagnoza różnicowa osób w każdym wieku oraz szeroko rozumiana neuroatypowość. O tym, jakie kursy i studia ukończyłam oraz z kim pracuję, a także co myślą o mnie pacjenci można poczytać na stronie: https://www.znanylekarz.pl/zuzanna-gawor-kotkowska/psycholog/lodz

Program:

• neurohormonalne przyczyny objawów ADHD, neurologiczne przyczyny objawów autyzmu: wykład
  • integracja sensoryczna- badanie swoich zmysłów i pomysły na uzyskanie ulgi: warsztat

Później, w zależności od flow, przewiduję na podstawie moich doświadczeń z pacjentami indywidualnymi prawdopodobieństwo pojawienia się następujących tematów:

• moje objawy ADHD i autyzmu: sesja wsparcia nakierowana na podzielenie się swoimi objawami, normalizację, omówienie problemów i odkrycie, co chcemy zaakceptować, a nad czym pracować
  • warsztat skoncentrowany na szukaniu rozwiązań problemów, które ujawniły się na sesji wsparcia
  • maskowanie i wypieranie objawów: sesja wsparcia poświęcona odkrywaniu maskowania i wypierania, odkrywaniu, co nam się przydaje, a co obciąża
  • moje objawy towarzyszące: sesja wsparcia
  • poznawczo-behawioralny model walki z lękiem, stresem i obniżonym nastrojem: wybrane zagadnienia, takie jak wyłapywanie myśli automatycznych, skalowanie, wykresy, dialog sokratejski
  • warsztat skoncentrowany na walce z lękiem, stresem i obniżonym nastrojem w modelu poznawczo-behawioralnym
  • zajęcia ruchowe i relaksacyjne: rozluźnianie powięzi, elementy jogi i mindfulness, stymulacja nerwu błędnego (proszę o założenie wygodnych ubrań i zorganizowanie miejsca do wykonywania prostych ćwiczeń :)
  • sesja podsumowująca, zaplanowanie dalszych działań

Powyższe mogą się zmieniać w zależności od potrzeb grupy, nie jest to narzucony plan tylko propozycja oparta na moich doświadczeniach w pracy indywidualnej z osobami neuroatypowymi.

Co należy zrobić, aby uczestniczyć w grupie wsparcia?

1. Zapoznać się z Regulaminem Grup Wsparcia https://fundacjapandora.pl/docs/regulamin_grupy_wsparcia.pdf
  2. wypełnić i przesłać formularz zgłoszeniowy: https://forms.gle/TUN3s1hoS5VGwaa59
  3. Zapisać się do mnie na konsultację psychologiczną, celem zakwalifikowania do grupy, na stronie: https://sesja.fundacjapandora.pl
  4. Opłacić pierwszą część (300zł) na konto Fundacji Pandora. Dane do przelewu :

Fundacja Pandora
    ul. Graniczna 6/8
    95-200 Pabianice

Nr konta bankowego:16160014621888891570000001
    IBAN:PL16160014621888891570000001
    SWIFT/BIC: PPABPLPKXXX

Tytułem: Neuroatypowa grupa wsparcia

5. Po konsultacji i zakwalifikowaniu do grupy oraz przesłaniu potwierdzenia przelewu na adres: zuzanna.g@fundacjapandora.pl, w  informacji zwrotnej otrzymacie najważniejsze dane:
    • harmonogram
    • link do pierwszego spotkania i instrukcję logowania

Zapraszamy! W razie pytań prosimy o kontakt z prowadzącym grupy lub pod numerem +48 726 348 115 (pn.-pt.10:00-17:00).