BAJKOTERAPIA W DEPRESJI

Dla kogo prowadzimy - dla osób w depresji jako dodatkowa forma wsparcia w pokonaniu choroby

Spotkania są bezpłatne. Prowadzone są online przy użyciu Google Meet. Każdy z uczestników otrzymuje na swój adres mailowy link do spotkania. Spotkania odbywają się 1x w tygodniu w grupie liczącej max. 6 osób, każde trwa ok.1 godziny i prowadzone jest przy wykorzystaniu różnych form wyrazu.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do kontaktu z nami, piszcie na: kaja.swita@fundacjapandora.pl

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI ›

BAJKOPTERAPIA - CZYM JEST I JAKIE PRZYNOSI KORZYŚCI ?

Bajkoterapia jest częścią biblioterapii, czyli metody leczenia lub terapeutycznego wsparcia z użyciem odpowiednio wyselekcjonowanej literatury. Biblioterapia stanowi narzędzie terapeutyczne w medycynie, psychiatrii, pedagogice. Może także wspierać osobisty rozwój jednostki. Biblioterapia polega na ukierunkowanym czytaniu odpowiednio wybranych fragmentów literatury, a następnie ich omawianiu pod kątem potrzeb uczestników zajęć. Wykorzystuje terapeutyczne funkcje literatury we wspieraniu dzieci i dorosłych w trudnych dla nich sytuacjach, jako pomoc w przeżyciu traumatycznych sytuacji, powrocie do zdrowia, przystosowaniu się do norm społecznych, poprawie sytuacji życiowej. W bajkoterapii wykorzystuje się nie tylko tradycyjne bajki, ale również tzw. bajki terapeutyczne, pisane według pewnego schematu. Bajkoterapia polega nie tylko na czytaniu, lecz także na pisaniu przez siebie bajek. Bajki terapeutyczne mogą być wykorzystywane w chwili pojawienia się konkretnego problemu, jak również profilaktycznie w celu zapobiegania sytuacjom kryzysowym.

Bajki terapeutyczne dla dorosłych to opowiadania mające ułatwić odkrywanie informacji o nas samych. Często pomagają uzmysłowić sobie prawdę o wyuczonych mechanizmach, którymi dorośli posługują się w życiu, a których nie zawsze są świadomi. Bohaterami bajek terapeutycznych dla dorosłych targają te same wątpliwości i doświadczają oni tych samych krzywd, co ich odbiorcy. Bajki terapeutyczne dla dorosłych nie stronią od mocnych pytań. Stanowią podstawę zdobywania wiedzy o tym, co jest ukryte głęboko wewnątrz każdego człowieka. Mają pomagać odkrywać swoje emocje, by później dobrze je nazywać i umiejętnie dzielić się nimi ze światem. Dzięki obfitości symboli zawartych w bajkach terapeutycznych dla dorosłych historie te nie wydają się opisem naszego życia, lecz wskazaniem problemów lub błędów, jakie każdy może popełniać.

Każda bajka terapeutyczna może tłumaczyć inne problemy związane z naszą psychiką lub otaczającym nas światem.

Prowadzimy także zajęcia bajkoterapii dla uczniów szkół podstawowych po wcześniejszym uzgodnieniu z daną placówką. Zainteresowane szkoły zapraszamy do kontaktu. Piszcie na kontakt@fundacjapandora.pl

Nasze Projekty

Bajkoterapia w szkołach podstawowych

Program skierowany dla uczniów SP 113, SP 170, SP 44

W kwietniu 2021 przeprowadziliśmy zajęcia bajkoterapii dla uczniów kl IV - VI SP 113 w Łodzi. Tematem zajęć była praca nad emocjami poprzez analizę utworu, a teksty wykorzystanych utworów - bajek, były autorstwa prowadzących zajęcia.

Nasze zajęcia bajkoterpaii pozwoliły uczniom lepiej zrozumieć takie pojęcia, jak bajkoterapia emocje , asertywność czy uczciwa rywalizacja. Dały im możliwość doskonalenia technik radzenia sobie z emocjami, panowania nad nimi i konstruktywnego ich wyrażania. Rozwijały u uczniów umiejętność rozpoznawania emocji, uświadomiły im potrzebę dostrzegania emocji innych oraz ich znaczenie w życiu człowieka. Uczniowie doskonalili także swoje umiejętności pracy nad tekstem i właściwym postępowaniem bohaterów oraz zostali wdrożeni do tematyki bajkoterapii.