mgr Paulina Roszkowska

Kontakt: paulina.r@fundacjapandora.pl
Specjalizacja: diagnostyka spektrum autyzmu i ADHD, konsultacje psychologiczne, opiniowanie dla osób transpłciowych i niebinarnych, wsparcie psychologiczne

Konsultacja online: 200 zł
Terapia online: 200 zł
Diagnoza online: 200 zł

O mnie

Jestem psycholożką, absolwentką Uniwersytetu SWPS w Warszawie, Konsultantką Psychoterapii Pozytywnej Transkulturowej z uwzględnieniem spektrum autyzmu, psychoterapeutką w trakcie szkolenia w nurcie Psychoterapii Pozytywnej Transkulturowej.

Specjalizuję się w diagnozie spektrum autyzmu, ADHD oraz diagnozie różnicowej. Chętnie będę Ci towarzyszyć w odkrywaniu tożsamości płciowej. Koncentruję się na wspieraniu w akceptacji diagnozy neuroatypowości, odmaskowywaniu i życiu zgodnym ze swoim neurotypem. Pracuję terapuetycznie w nurcie transkulturowym, wykorzystując podejście afirmatywne i neuropride.

W swojej pracy skupiam się na osobach z grup narażonych na stres mniejszościowy.  Sama będąc osobą queerową z podwójną diagnozą auDHD rozumiem z jakimi trudnościami spotykają się moi klienci w normatywnym społeczeństwie. Tożsamości nie da się zostawić przed drzwiami “gabinetu”, dlatego u mnie nie ma żadnych drzwi.

Stawiam na autentyczną relację, a taka może powstać tylko wtedy, gdy oboje również jesteśmy autentyczni.

Doświadczenie zdobywałam podczas praktyk w Poradni Zdrowia Psychicznego Harmonia Grupy Luxmed pod okiem Szymona Niemca “Diagnoza i postępowanie z osobami transpłciowymi i niebinarnymi w praktyce poradni zdrowia psychicznego”.

Poddaję swoją pracę stałym superwizjom.

Diagnoza – oznacza proces diagnostyczny neuroatypowości. Rozpoczyna go wywiad diagnostyczny, podczas którego ustalamy kierunek i sprawdzamy zakres różnicowania. Przy diagnozie ADHD i spektrum autyzmu proponuję od razu umówić się na 4-5 spotkań. To nie są terminy na terapię.

Konsultacja – oznacza zapisanie się na jednorazowe spotkanie podczas którego, można omówić kierunek terapii, diagnozy, czy w ogóle potrzebna jest diagnoza/terapia/jakiekolwiek działanie i jeżeli tak to jakie, może to być tzw. check-up po skończonej terapii lub diagnozie. Często też jest to spotkanie przedterapeutyczne. W terapii najważniejsza jest relacja, więc warto sprawdzić, czy między nami zagra i czy warto poczekać na miejsce.

Terapiaw tym momencie brak terminów na terapię. Prowadzę listę oczekujących, można się zgłaszać pod paulina.r@fundacjapandora.pl. Niestety nie mogę zagwarantować konkretnych dat.

Gdyby pojawiły się jakieś pytania zapraszam paulina.r@fundacjapandora.pl

Jestem w trakcie uzyskiwania tytułu psychoterapeutki w szkole terapii pozytywnej transkulturowej w Leszczyńskim Centrum Psychoterapii Pozytywnej.

Wybrane szkolenia:

• Przewlekły wstyd przy C-PTSD, dr. Kathy Steele (2023)
  • Leszczyńskie Centrum Psychoterapii Pozytywnej Konsultant Psychoterapii Pozytywnej Transkulturowej z uwzględnieniem spektrum autyzmu (2022– 2023)
  • PIPA – Professional Intervention Program for Adversity – TraumaClinic (2023)
  • Małe i duże kobiety w spektrum autyzmu: obraz kliniczny, diagnoza, terapia; Psychomedic (2023)
  • Nastolatki LGBT+ w spektrum autyzmu; Fundacja Dziewczyny w Spektrum (2023)
  • Diagnoza i postępowanie z osobami transpłciowymi i niebinarnymi w praktyce poradni zdrowia psychicznego; LuxMed (2022)

Rezerwacja wizyty