mgr Aleksandra Kraszczyńska

Kontakt: aleksandra.k@fundacjapandora.pl
Specjalizacja: Diagnoza i terapia PTSD, complex-PTSD, zaburzeń dysocjacyjnych, wsparcie psychologiczne, terapia par ND/queer

Terapia online: 240 zł
Konsultacja online: 240 zł
Diagnoza online: 240 zł
Terapia par: 320zl
Psychoedukacja nt. traumy, PTSD, c-PTSD: 240zł

Obecnie nie mam miejsc na spotkania terapeutyczne – więcej informacji poniżej

O mnie

Jestem psycholożką i psychotraumatolożką oraz terapeutką EMDR. Ukończyłam psychologię na Uniwersytecie SWPS w Warszawie oraz specjalizacyjne studia podyplomowe z psychotraumatologii na tym samym uniwersytecie pod kierownictwem dr hab., prof. Uniwersytetu SWPS Elżbiety Zdankiewicz-Ścigały. Ukończyłam też oba stopnie szkolenia EMDR i jestem członkinią Polskiego Towarzystwa Terapii EMDR.

Diagnozuję i prowadzę terapię zaburzeń pourazowych i związanych z czynnikiem stresowym – PTSD, C-PTSD, zaburzenia dysocjacyjne (w tym DID). Pracuję metodami EMDR, procedury przedłużonej ekspozycji, procedury przetwarzania poznawczego.

Posiadam duże doświadczenie w pracy z kobietami po doświadczeniu gwałtu oraz przemocy w relacji partnerskiej. Bardzo dobrze znam sposób funkcjonowania i myślenia osób z autyzmem, ADHD, AuDHD, szczególnie kobiet i osób socjalizowanych do pełnienia ról kobiecych. Sama jestem dumną posiadaczką podwójnej diagnozy, tak jak wiele moich klientek. I podobnie jak wiele moich klientek należę do społeczności LGBTQIAP+, przypadły mi aż dwie literki. Biorę pod uwagę specyfikę neuroróżnorodności i przynależności do mniejszości w czasie pracy nad traumą i innymi problemami. Swoją pracę superwizuję.

Diagnoza – wolne terminy na diagnozę oznaczają, że można zapisać się na diagnozę PTSD, Complex PTSD, zaburzeń dysocjacyjnych, gdzie spotkania nie odbywają się regularnie co tydzień tylko przy okazji wolnego terminu. Nie oznacza to zapisania się na terapię.

Konsultacja – wolne terminy na konsultację oznaczają, że można zapisać się na (najczęściej) jednorazową konsultację w celu ustalenia np. potrzeb osoby, czy jest potrzeba diagnozy, terapii, jakie działania najlepiej podjąć. Nie oznacza to zapisania się na terapię.

Terapiaobecnie nie ma miejsc na spotkania terapeutyczne i jest prowadzona lista oczekujących. Na listę można się wpisać po odbyciu wstępnej konsultacji, na której określamy, czy jestem odpowiednią osobą żeby zająć się Twoim problemem i sprawdzamy czy między nami zagra, ponieważ w terapii jedną z najważniejszych rzeczy jest relacja. Nie jestem w stanie określić czasu oczekiwania. Na liście jest najczęściej kilka do kilkunastu osób, niektóre w międzyczasie podejmą terapię u kogoś innego, niektóre zrezygnują, ale niektóre zdecydują się czekać do skutku, więc trzeba liczyć się z tym, że czas oczekiwania może być długi.

Terapia par – prowadzę terapię par, szczególnie nieheteronormatywnych i/lub par, w których jedna lub obie osoby są autystyczne. Nie posiadam doświadczenia w pracy z osobami partnerskimi żyjącymi w relacjach poliamorycznych.

W razie pytań proszę o kontakt na maila aleksandra.k@fundacjapandora.pl

Cały czas poszerzam swoją wiedzę i biorę udział w wielu szkoleniach dotyczących traumy, szczególnie z EMDR, ponieważ jest to metoda, której używam najczęściej. Poniżej część szkoleń, w których brałam udział:

• Diagnoza zaburzeń związanych z traumą: warsztat zaawansowany – E-psyche.eu s.c., dr n. med. Radosław Tomalski, dr hab., prof. SWPS Igor Pietkiewicz (2023)
  • Przewlekły wstyd przy C-PTSD, dr. Kathy Steele (2023)
  • Praca ze zdysocjowanymi częściami osobowości: Stabilizacja i relacja terapeutyczna, dr. Kathy Steele (2023)
  • EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing – obie części szkolenia organizowanego przez E-psyche.eu s.c. i współorganizowanego przez EMDR Europe Association, prowadzonego przez dr. Anabel Gonzales z European Society for Trauma and Dissociation (ESTD) (2021 i 2022)
  • Trauma złożona, dysocjacja, EMDR – E-psyche.eu s.c., dr. Anabel Gonzales (2022)
  • Dysregulacja emocjonalna w terapii EMDR – E-psyche.eu s.c., dr. Anabel Gonzales (2022)
  • Terapia EMDR w zaburzeniach depresyjnych: trudności związane z doświadczeniami separacji i zaniedbania w dzieciństwie, zaburzenie dwubiegunowe – Italianissima, prof. Luca Ostacoli (2022)
  • Integracyjna psychoterapia C-PTSD i zaburzeń dysocjacyjnych, dr. Kathy Steele (2022)
  • Diagnoza DID i co dalej, jak zacząć leczenie pacjenta dysocjacyjnego, dr. Suzette Boon (2022)
  • Diagnoza kliniczna zaburzeń dysocjacyjnych: warsztat TADS-I – szkolenie organizowane przez E-psyche.eu s.c., prowadzone przez dr n. med. Radosława Tomalskiego oraz dr hab., profesora Uniwersytetu SWPS Igora Pietkiewicza (2021)
  • Wprowadzenie do zaburzeń dysocjacyjnych – E-psyche.eu s.c. (2021)
  • Praca z pacjentem, który doświadczył wykorzystania seksualnego – NZOZ Centrum Terapii Dialog (2021)
  • Kryzys utraty praca z osobą w żałobie – Instytut Terapii Poznawczo-Behawioralnej (2021)

Obecnie uczę się również w szkole psychoterapii systemowej prowadzonej przez Wielkopolskie Towarzystwo Terapii Systemowej.

Rezerwacja wizyty