PSYCHOTERAPIA ONLINE

ZASTANAWIASZ SIĘ, CZY WARTO?
Pomożemy Ci w podjęciu decyzji.

Badania nie wykazują różnic w skuteczności terapii za pośrednictwem Internetu i w gabinetach stacjonarnych, a nawet niektóre eksperymenty pokazują lepsze wyniki psychoterapii online, uzyskane na przykład w leczeniu zaburzeń depresyjnych (Ainsworth 2000).

Terapia online przebiega tak samo jak terapia w gabinecie, jeśli pacjent podchodzi do terapii z zaangażowaniem, będzie ona skuteczna bez względu w jakiej formie się odbywa.

Poza miejscem, gdzie się odbywa i koniecznością posiadania urządzenia elektronicznego – niczym się nie różni od terapii w trybie stacjonarnym

Jaki wniosek ? - Relacje online mogą być głębokie, autentyczne i emocjonalnie uzdrawiające. Tak więc, e-terapia nie tylko jest skuteczna, ale też często jest pierwszym wyborem, gdy poszukuje się pomocy psychologicznej.

Wybór pozostawiamy Tobie.

UMÓW TERAPIĘ ONLINE › Więcej o terapii online ›

TERAPIA ONLINE TO

• dyskrecja
możliwość zachowania tego w tajemnicy przed otoczeniem, nikt nie dowie się , że korzystasz z pomocy terapeuty

• niższe koszty
z reguły jest tańsza, nie płacisz za przejazdy, nie płacisz za parkingi, nie tracisz czasu na dojazdy, na czekaniu w ulicznych korkach, na czekaniu w poczekalni

• dostępność
niezależnie od tego, gdzie się znajdujesz, w domu, w parku, na wakacjach, mieszkasz w małej miejscowości gdzie nie ma terapeutów lub masz trudności z opuszczeniem domu, nie musisz odwoływać wizyty czy z nich rezygnować, wystarczy że masz dostęp do internetu

• możliwość ustalenia dogodnego dla siebie terminu ORAZ krótki czas oczekiwania na termin wizyty

POCZYTAJ O DEPRESJI

• Czy to na pewno depresja?
    Zaburzenia depresyjne są najczęściej występującymi zaburzeniami nastroju, jednak epizody depresji pojawiają się również w chorobie afektywnej dwubiegunowej (ChAD). Czym ona jest i jak odróżnić ją od zaburzeń depresyjnych?
  • Jak wspierać osobę z depresją?
    Oprócz profesjonalnej pomocy, osoby doświadczające depresji potrzebują również zrozumienia ze strony bliskich im osób. Rodzina i przyjaciele mogą być sojusznikiem w procesie leczenia i nieocenionym wsparciem w codziennych trudnościach. Często jednak nie wiedzą oni w jaki sposób rozmawiać z bliską osobą, aby jej pomóc.
  • Czym jest depresja ?
    Smutek, zmęczenie, niechęć do codziennych obowiązków… Każdy z nas miewa okresy gorszego samopoczucia, kiedy najchętniej zostalibyśmy w domu, pod kocem, schowani przed szarą rzeczywistością. W takich chwilach często pada "mam chandrę" albo "mam depresję", choć za tymi z pozoru podobnymi pojęciami kryją się zupełnie odmienne doświadczenia.
pandora fanimani